lichamelijk

Hoe kun je de vetvrije massa verhogen

Met het verhogen van je vetvrije massa neemt het deel van je lichaamsgewicht dat niet uit vet bestaat dus toe. Met andere woorden, je gewicht bestaat voor een groter deel uit bijvoorbeeld spier, bot of bloed. De makkelijkste manier om je vetvrije massa toe te laten nemen is dan ook om je spiergroei te stimuleren, terwijl je tegelijkertijd vet probeert te verbranden.

Verbranden van vet

Het eerste onderdeel van dit proces bestaat uit het verbranden van vet. Dit kan bijvoorbeeld door je dieet aan te passen en meer calorieën op een dag te verbranden dan dat je er binnenkrijgt. Het lichaam zal dan energie uit de reserves moeten putten. Dit zal het voornamelijk doen uit het vet dat in het lichaam beschikbaar is. Zo’n natuurlijk proces zorgt er dus langzaam maar zeker voor dat je vetpercentage omlaag gaat en de vetvrije massa toe zal nemen.

Spiergroei

Tegelijkertijd met de vorige stap kan de spiergroei gestimuleerd worden, waardoor een groter deel van het lichaam uit spier zal bestaan. In het dieet kunnen dan bijvoorbeeld meer eiwitten en minder vetten worden opgenomen, waardoor het lichaam de energie die vrijkomt bij de verbranding van het vet kan gebruiken bij de opbouw van meer spier.

Discipline

Bij het gedisciplineerd volgen van beide stappen zul je binnen een aantal weken al merken dat je gewicht ongeveer hetzelfde is gebleven, maar dat de verhouding tussen spier en vet meer in het voordeel van de spieren is uitgevallen. Op een gegeven moment is het vetpercentage zodanig laag dat de inname van calorieën ongeveer gelijk aan het verbruik mag zijn, omdat het vetpercentage niet meer verder hoeft te dalen.